Investera i bostad eller på börsen

Avkalle

Investera i bostad eller på börsen

Många av oss önskar att vi hade mer pengar än vad vi har. Tanken på att slippa vända på varenda krona i slutet av månaden eller låna pengar av vänner eller låneinstitut skulle vara en stor lättnad. Ekonomin går likt det mesta annat upp och ner under livet och därför gäller det att vara smart när man har en bättre ekonomisk period. Att spara och investera för framtiden kan man vinna mycket på. I den här artikeln ska vi därför gå igenom några bra investeringstips och spartips.

Bostad

Det första att tänka på är att man inte ska bo större än vad man behöver. Bor man stort så visar det sig även på hyresavin varje månad. Att ha två rum över som aldrig används är bara slöseri. Bostadsmarknaden har på senare tid exploderat och priserna för en bostad är i vissa områden rent groteska. Men har man möjlighet att köpa en bostadsrätt så är det en utmärkt investering då bostäder ofta tenderar att öka i värde. Bor man i en bostadsrätt kan man dessutom delta i bostadsrättsföreningens möten och senare kanske även ta en plats i styrelsen. I vissa bostadsrättsföreningar kan man få en liten ersättning för sitt engagemang. Det finns ändå en del som ska hanteras med hyror, avgifter och bokföring. Tycker man att det är komplicerat kan man få hjälp med ekonomisk förvaltning för att slippa allt vad bokslut och lägenhetsförteckningar heter. Dessutom kan man få full insyn i ekonomin i realtid och få hjälp av personliga rådgivare.

Aktier och fonder

Att ha ett sparkonto på en bank är givetvis bra, men räntan som bankerna erbjuder i dagsläget är inget att hurra för. Därför kan det vara läge att i stället spara i aktier eller fonder. Man ska dock ha i åtanke att det alltid finns en risk att man förlorar sina pengar. Dock har exempelvis Stockholmsbörsen haft en genomsnittlig avkastning på drygt 7,5 % under åren 2015-2020. Så om man investerar i trygga bolag är chanserna goda att pengarna växer mer än på ett sparkonto. I tillägg har vissa företag utdelningar på sina aktier. Det är en liten summa per aktie som man kan plocka ut eller återinvestera för att nyttja den så kallade ränta på ränta-effekten som är väldigt smart!

Aktier kräver dock en viss kunskap. Så vill man inte, eller inte har tid att sätta sig in i det kan man i stället investera i fonder. Då sköter fondförvaltaren dina investerade pengar, men då till en liten avgift. Det gör att du inte behöver vara särskilt aktiv på samma sätt som man bör vara med aktier. Dock finns även risken att man kan förlora sina investerade pengar även i fonder. Så man ska aldrig investera pengar man inte har råd att förlora.

Förhoppningsvis har någon av ovanstående råd väckt ett intresse till investeringar och sparande. Ju tidigare man börjar, desto bättre är det generellt.

Om författaren

kalle administrator