Så blir du ekonomiskt fri

Avkalle

Så blir du ekonomiskt fri

Om du drömmer om att bli ekonomiskt fri finns det några knep som du kan anamma för att ta dig dit. Att börja med att sälja av saker är en bra början för att få en start på din sparresa. Sälj allt som du inte använder. Du kan sälja allt från guld till elektronikprylar som du inte använder. Att sälja guld är väldigt smart om du har smycken som bara ligger. Det är dessutom superenkelt att göra. Du beställer ett försäkrat brev där du lägger dina guldsmycken. Guldet värderas när brevet anländer och du får ett prisförslag. När du accepterar prisförslaget kommer pengarna in på kontot. Perfekt start på ditt sparande.

FIRE

Om din stora dröm är att kunna välja vad du ska göra med din tid är FIRE något för dig. FIRE står för Financial Independence and Retire Early och betyder kort och gott att du har ekonomisk frihet och behöver inte jobba om du inte vill. Du kan leva på avkastningen av ditt kapital. FIRE går kort och gott ut på att tjäna så mycket pengar som du kan och samtidigt minimera alla dina utgifter. Överskottet som du får varje månad ska du investera för att pengarna ska växa genom ränta på ränta och genom att ge passiva inkomster som exempelvis utdelningar. För att bli ekonomiskt fri behöver du spara så mycket pengar att du kan leva på avkastningen de genererar. För att veta hur mycket du behöver spara måste du veta vad du behöver för att kunna leva varje månad. Att spara dig fri kräver ett stort engagemang och disciplin från din sida. Du måste verkligen vilja det här för att du ska lyckas. Det krävs också ett aggressivt sparande från din sida. Att spara 50 procent av lönen är vad det flesta som strävar efter FIRE gör. Gör upp en sparplan som du tror att du kan följa och vad målet är. För att göra det mer motiverande kan du sätta upp små delmål på vägen. FIRE är inget du åstadkommer på ett år.

Investera på börsen

För att kunna leva på avkastningen av ditt kapital måste du investera ditt kapital på rätt sätt. Att bygga en portfölj med aktier och fonder är att rekommendera. Portföljen ska ge ett stabilt framtida kassaflöde. Du ska komma ihåg att historisk avkastning inte är någon garanti för framtida avkastning. Alla investeringar innebär att du tar en risk. Att ha utdelningsaktier i portföljen kan vara en bra idé. Fram till dess att du är ekonomiskt fri är ett tips att återinvestera utdelning. Då växer kapitalet snabbare. Tänk på att du ska läsa på om olika bolag innan du investerar så att du vet vad du investerar i. Sätt dig in i vad företaget gör och hur du tror framtiden kommer bli. Om du tycker det känns krångligt med aktier kan du alltid investera i fonder. Man kan säga att det är en korg med aktier. Du sprider också riskerna på ett bra sätt med fonder.

Om författaren

kalle administrator