Ta kontroll över din ekonomi

Avkalle

Ta kontroll över din ekonomi

Vill du få mer pengar över på kontot och på sikt kunna leva ett friare liv? Kanske vill du förverkliga en företagsdröm men vet inte hur du ska få råd med det? Då är första steget att gå igenom hur din ekonomi ser ut idag och lägga upp en plan för framtiden.

Se över nuläget

Börja med att ta fram kontoutdragen från banken de senaste månaderna. Det kan låta övermäktigt men detta jobb behöver du endast göra en gång. Kategorisera posterna i några huvudkategorier såsom boende, mat, transport och övrigt. Kanske upptäcker du att småköp av godis, utemat, alkohol och liknande blir många tusenlappar varje månad. Eller så inser du att din hobby är betydligt dyrare än du hade anat.

Gå igenom vilka kostnader du ska stryka och vilka som är nödvändiga att ha kvar. Har du funderat på att sluta med en onyttig vana är detta ett perfekt tillfälle att äntligen komma till skott. Gör sedan en budget över hur mycket pengar du vill lägga på de viktigaste kategorierna. Överskottet varje månad lägger du på ett sparkonto eller investerar i exempelvis en fond.

Sätt upp mål för sparandet

För att klara av att spara varje månad är det viktigt att ha ett tydligt mål för vad du vill göra med pengarna. Planerar du att säga upp dig för att starta företag räknar du ut hur mycket pengar som behövs för att lyckas. Idag finns det flexibla lösningar för företagare som gör att kostnad för kontor och mötesrum blir lägre än tidigare. Hos exempelvis Helio går det att teckna ett medlemskap som innebär att du kan få tillgång till eget skrivbord, eget rum samt kaffe, frukt och liknande som brukar finnas på ett traditionellt kontor.

Andra mål för sparandet kan vara att få ihop till kontantinsatsen till första lägenheten eller till ett hus. Eller så vill du kunna ta körkort eller få råd att köpa en ny bil. Vad dina drömmar än består av så är ett sparande det som kommer att ta dig till målet. En tydlig målbild gör det dessutom lättare att avstå impulsköpet nästa gång köpsuget slår till

Bra vanor ökar chansen att lyckas

Genom att skapa goda ekonomiska vanor lägger du en bra grund till ett liv med plats för både sparande och bra levnadsstandard. Utan dagliga rutiner blir sparandet mycket svårare eftersom du hela tiden måste fatta aktiva beslut. Exempel på bra vanor är att planera veckans alla måltider och handla hem varorna en gång i veckan. På så sätt riskerar du inte att impulsköpa snabbmat på vägen hem från jobbet när du är trött och hungrig. En annan effektiv rutin är att så fort lönen sätts in på kontot föra över pengar till sparkontot. Väntar du till slutet av månaden är risken stor att du satt sprätt på dem på onödiga inköp.

Om författaren

kalle administrator