Spara till drömhemmet

Avkalle

Spara till drömhemmet

Många drömmer om att byta boende eller köpa sitt första hem, men för många blir det inte verklighet eller så tar det onödigt lång tid att nå sitt mål. Det är givetvis svårare och dyrare i vissa städer och kanske kan man behöva överväga att flytta om man inte har råd med sitt drömboende i storstaden. Här gäller det att man rannsakar sig själv och vad man tycker är viktigt, för ju tydligare mål man har desto överskådligare och lättare blir det att hitta motivationen till att spara. Det finns många tips på sparande och investering men det allra viktigaste är faktiskt att man lägger upp en realistisk plan som ändå pushar en framåt.

Börja med målbilden

Det första steget mot drömhemmet är att få fram en målbild så att man enklare kan visualisera sitt mål. Om målet är för luddigt eller orealistiskt faller man väldigt lätt dit och handlar onödiga saker eftersom man ändå inte tror att man kommer nå målet. Titta på hus och lägenheter som är till salu i olika områden för att bilda en uppfattning om vad som känns viktigt och rimligt. De allra flesta måste faktiskt kompromissa någonstans, och har man ett pristak som inte räcker till måste man dra ner på t.ex. yta eller område. Hemmet man har som målbild är naturligtvis inte tänkt att vara hemmet man köper då köpeplanen troligen ligger några år framåt. När det sedan är dags kan man gå in på Blok.se och via ett köpuppdrag kan man beskriva sitt drömhus och hitta bostäder som inte finns på den offentliga marknaden.

Praktiska spartips

Nu när målbilden väl är klar, går vi vidare med sparandet. Att man sparar pengar på att storhandla och ta med sig matlådor till jobbet vet nog redan de flesta. Det finns som sagt många vardagstips på hur man lever billigare, men i slutändan lever de allra flesta på den summa de vet att de har till förfogande. Sänks lönen, sänker man utgifterna. När man räknat ut vad drömhemmet ungefär kommer att ligga på, kan man räkna ut hur lång tid sparandet kommer ta och därmed hur mycket man måste spara varje månad. Sedan är det allra bästa att den summan går automatiskt över till ett sparkonto. På så sätt behöver man anpassa sig efter vad man har i stället för att spara pengarna som blir över i slutet av månaden.

Lycka till med sparandet!

Om författaren

kalle administrator